Suomalainen joulu

Finnish christmas

Joulu on suomalaisille tärkeä juhla. Sitä on juhlittu jo pakanallisina aikoina. Joulua vietetään perheen kesken. Se on yleinen vapaapäivä, ja silloin sukulaiset kerääntyvät yhteen. Nykyään suomalainen joulu ei ole erityisen uskonnollinen juhla.

Kuten tunnettua, Joulupukki on kotoisin Suomesta Korvatunturilta, ei Pohjoisnavalta. Suomessa Joulupukki tulee sisään ovesta, eikä savupiipusta, ja jakaa lahjoja kilteille lapsille. Perinteisesti suomalainen joulupukki on ollut harmaa ja pelottava. Nykyinen punatakkinen ja iloinen joulupukki on peräisin suomenruotsalaisen Haddon Sundblomin Coca-cola -yhtiölle piirtämästä mainoksesta.

Jouluna syödään hyvin. Pääruokana on kinkku, 4-5 kiloinen porsaanpaisti. Sen kanssa tarjotaan laatikoita. Laatikko on ruokalaji, joka valmistetaan uunissa juureksista, esim. perunoista, porkkanoista tai lantusta. Venäjältä peräisin oleva rosolli on värikäs salaatti, jossa on mm. punajuurta, porkkanaa ja suolakurkkua. Joulupuuro tehdään riisistä. Juomana on glögi, kuuma rusinoilla ja kanelilla maustettu rypälemehu.

Joulukuusi on peräisin Saksasta. Se tuodaan sisään vähän ennen jouluaattoa ja viedään pois loppiaisena. Myös himmeli on yleinen koriste. Se valmistetaan oljista. Kaupunkien keskustat on jouluisin kirkkaasti valaistu jouluvaloilla.

Ennen varsinaista joulua järjestetään pikkujoulut, esim. työpaikalla tai opiskelukavereiden kesken. Joulu on perhejuhla, jolloin ei käytetä juurikaan alkoholia, mutta pikkujouluissa sitäkin enemmän. Pikkujoulut ovat suomalaisessa kulttuurissa vapaa alue, jolloin mikä tahansa on sallittua. Pikkujoulujen jälkeen suomalaista yleensä hävettää vähintään loppiaiseen asti.

Lexicon

juhlia
to celebrate
pakana
pagan
kerääntyä
gather
uskonnollinen
religious
"Kuten tunnettua..."
"as we all know..."
Joulupukki
Santa Claus
Pohjoisnapa
North pole
savupiippu
chimney
kiltti
nice, good (as in "good child")
pelottava
frightening
piirtää
to draw
yhtiö
company
mainos
advertisement
porsas
pork
laatikko
casserole
juures
root vegetable
värikäs
colorful
peräisin
originates
jouluaatto
Christmas eve
olki
straw
valaista
to englight
järjestää
to organise

Note: the translations given in this list are direct translations in the current context. Words may have also other meanings in other contexts. This list is mainly meant to help you to find the basic form of the word.

Exercises

Questions about the text.