Mikael Agricola

Agricola

Mikael Agricola oli Suomen uskonpuhdistaja, joka kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen kirjan. Häntä pidetään suomen kirjakielen kehittäjänä.

Agricola syntyi noin vuonna 1510 Pernajassa. Hän opiskeli Saksassa Wittenbergissä ja työskenteli Turun piispana. Saksasta Agricola toi Lutherin uskonpuhdistuksen ajatukset Suomeen. Hän käänsi suomeksi mm. Uuden Testamentin, Katekismuksen ja osan Vanhasta Testamentista. Hän kirjoitti ensimmäisen aapisen "ABC-kirjan", sekä käsikirjan protestanttista jumalanpalvelusta varten.

Kirjojensa esipuheissa Agricola käsittelee mm. suomen kieltä, astrologiaa ja historiaa. Erityisen kuuluisa on hänen kuvauksensa suomalaisesta pakanauskonnosta.

Nykysuomi ja Agricolan kirjakieli eroavat toisistaan. Keskiajalla puhuttu kieli oli erilaista, ja Agricola kirjoitti sitä toisin kuin nykyään. Hän esimerkiksi käytti kirjaimia c, q, w ja x, joita nykysuomessa ei ole. Nykysuomalaisen on vaikea ymmärtää Agricolan kieltä.

Esimerkkinä kappale katekismuksesta:

ME kijtemme sinnua racas taiualinen Ise Jesusen Christusen meiden herrana cautta...
(Me kiitämme sinua rakas taivaallinen Isä Jeesuksen Kristuksen meidän herramme kautta...)

Ja näin Acricola kirjoittaa numerot yhdestä kymmeneen:

Yxi,
Caxi,
Colme,
Nelie,
Wisi,
Cusi,
Seitzeme,
Cadexen,
Ydexen,
Kymenen,

Koska suomen kielestä puuttui sanoja joita Agricola tarvitsi Raamatun käännöksessä, keksi hän ne itse. Muutamia esimerkkejä:

Luoja
God (creator)
nöyrä
humble
lohikäärme
dragon
esimerkki
example
hallitus
goverment
hengellinen
spiritual
historia
history
omatunto
conscience
vihollinen
enemy
iankaikkinen
eternal
jalopeura (nyk. leijona)
lion
kirjoittaa
to write
ensimmäinen
first