"/> , language, Finnish, Finnish language, suomi, suomen kieli, beginners, finnish for foreigners, foreigners, suomea alkajille, lessons, free, online, on-line, study, grammar, vocabulary, exercises, kielioppi, suomen kielioppi, links, language links, suomi toisena kielenä, online grammar, books, literature, grammarbook, forum, languageforum, language forum, linguistics, kielitiede, sound, pronunciation, partitive, nominative, genetive, finnish teacher, bookstore, order, how to speak Finnish, dialect, murre, puhua, suomea, harjoituksia, harjoitus, kielioppia, opiskele"> ">

9. Erkin vankina

Heti SEURAAVANA PÄIVÄNÄ Maarit kävi koulun jälkeen ostamassa lipun Helsingin junaan. Hän matkustaisi VIIKONLOPPUNA. Hän oli päättänyt, ettei kertoisi KOTONA lähdöstään vaan lähtisi salaa. Hän tunsi itsensä edelleen LOUKKAANTUNEEKSI siitä, että isä oli palkannut yksityisetsivän kyselemään häneltä Erkistä. Maarit ei kertonut lähdöstään etukäteen edes ystävälleen Mirjalle mutta PERJANTAINA, kun kouluviikko oli lopussa, hän pani ystävänsä pulpettiin kirjeen.

suomen kieli
Hei, Mirja!

Lähden KUUKAUDEKSI Helsinkiin runonkirjoituskurssille. En ole kertonut kenellekään. Tämä on loistava mahdollisuus, minun on pakko mennä! Tiedäthän, että olen aina halunnut tulla RUNOILIJAKSI! Haluaisin kuitenkin kirjoittaa TÄNÄ KEVÄÄNÄ YLIOPPILAAKSI niin kuin te muutkin. Tulen kyllä takaisin ennen kuin ylioppilaskirjoitukset alkavat, mutta toivottavasti opettaja antaa minulle anteeksi kuukauden poissaolon…
Älä kerro kenellekään, missä olen. Laita minulle viesti kännykkään, kun olet saanut tämän kirjeen.

Terveisin Maarit

Maarit matkusti yöjunalla PERJANTAI-ILTANA. Hän valehteli KOTONA, että olisi yötä erään ystävän luona kirkonkylässä. SEURAAVANA AAMUNA hän oli Helsingin rautatieasemalla ja nousi paikallisbussiin. Kurssipaikka oli keskustan ulkopuolella rauhallisessa omakotitalossa, jossa olisi hyvä keskittyä runojen kirjoittamiseen, niin kuin kurssikirjeessä sanottiin. Huntutie 77. Maarit oli katsonut osoitteen kartasta. Miten romanttinen osoite, hän ajatteli. Hän alkoi jo suunnitella runoa, jonka hän kirjoittaisi kurssilla Huntutiestä. Hän kirjoittaisi morsiushunnusta, joka muuttuu SURUHUNNUKSI…

Maarit löysi talon helposti. Ovessa oli lappu: ”Hyvä kurssilainen! Astu sisään ja ole kuin kotonasi!” Maarit avasi oven. Talo vaikutti hiljaiselta. Ehkä hän oli ensimmäinen kurssilainen, joka saapui. Eteisessä oli pimeää. Yhtäkkiä Maaritin päähän lensi jotain. Se oli iso valkoinen lakana. Maarit huusi, mutta joku pani käden hänen suunsa eteen ja kääri hänet kokonaan lakanaan. Sitten tuo ihminen nosti Maaritin käsivarsilleen ja kantoi jonnekin, missä haisi kellarilta. Hän laski Maaritin sängyn päälle ja lähti pois. Maarit kuuli, kuinka ovi lukittiin. Hän ymmärsi, että oli VANKINA. Ja hän arvasi heti, että oli Erkin VANKINA.

Maarit sai lakanan pois ympäriltään. Hän yritti katsoa ympärilleen, muttei aluksi nähnyt mitään. Oli melkein pimeää. Katon rajassa oli pieni ikkuna, jonka edessä oli verho. Kun Maaritin silmät olivat tottuneet pimeään, hän näki, että pienessä huoneessa oli sängyn lisäksi vain yksi iso puulaatikko PÖYTÄNÄ ja pari pientä puulaatikkoa TUOLEINA. Pöydällä oli kynttilä. Maarit ajatteli ottaa tulitikut laukustaan ja sytyttää kynttilän mutta huomasi, ettei hänellä enää ollut laukkua. Myös kännykkä oli ollut laukussa. Maaritia alkoi palella ja hän tunsi olonsa tosi KURJAKSI.

Ovi avautui. Joku valaisi Maaritin kasvoja taskulampulla.

Maarit nousi VIHAISENA istumaan.

Se oli totta. Maarit alkoi tuntea itsensä EPÄTOIVOISEKSI, mutta hän ei halunnut näyttää sitä Erkille.

Maarit ei sanonut mitään.

Kun Erkki oli mennyt, Maarit alkoi miettiä hänen viimeisiä sanojaan. Maarit oli tosiaankin usein ollut hajamielinen ja unohtanut ottaa e-pillerinsä ajoissa. Maarit yritti muistaa, milloin hänellä oli VIIMEKSI ollut kuukautiset. Hän laski ja laski ja päätyi loppujen lopuksi siihen, että viimeisistä kuukautisista oli jo melkein kaksi kuukautta aikaa. Oli tapahtunut niin paljon: matka, Antin kuolema, yksityisetsivä, kurssille lähtö… Hän ei ollut muistanut ajatella kuukautisia. Hän ajatteli, että hänen täytyi olla RASKAANA. Minun on pakko päästä täältä pois, ajatteli Maarit. Minun täytyy pelastaa Antin lapsi!

Erkki tuli takaisin. Hän oli tilannut Pizzataksista Maaritin lempipitsan.

Maarit söi pitsaa, koska ajatteli, että hänen täytyy syödä tarpeeksi, koska on RASKAANA. Sitten hän ajatteli, että ehkä hänen kannattaisi kertoa Erkille, että hän odottaa lasta Antille. Ehkä Erkki sitten päästäisi hänet pois.

Maarit heittäytyi VÄSYNEENÄ sängylle ja alkoi itkeä.

Kysymyksiä tekstistä

 1. Miksi Maarit lähti Helsinkiin?
 2. Kertoiko Maarit lähdöstään kenellekään?
 3. Maarit oli lukion viimeisellä luokalla, ja pian hänellä olisi ylioppilaskirjoitukset. Kuitenkin hän lähti Helsinkiin. Mitä hän ajatteli tehdä ylioppilaskirjoitusten kanssa?
 4. Mihin Maarit matkusti Helsingin rautatieasemalta?
 5. Mitä tapahtui, kun Maarit meni ”kurssitalon” eteiseen?
 6. Mihin Maarit vietiin?
 7. Miksi Erkki oli talossa?
 8. Mitä Erkki halusi Maaritista?
 9. Mitä Erkki kertoi Antin tappamisesta ja omasta alibistaan?
 10. Miksi Maarit ajatteli, että hän on raskaana?
 11. Millaista ruokaa Erkki antoi Maaritille?
 12. Mitä Erkki ajatteli siitä, että Maarit oli raskaana?

Keskustele tai kirjoita

Maarit lähti Helsinkiin salaa. Hän ei kertonut lähdöstään etukäteen perheelleen eikä ystävilleen tai koulun opettajille. Ymmärrätkö, miksi hän teki niin? Hyväksytkö, että hän teki niin? Oliko se viisasta?

Maarit huomaa, että on raskaana Antille. Antti on kuitenkin kuollut. Millainen ratkaisu olisi Maaritille hyvä? Maarit ei ajattelekaan aborttia, mutta voisiko se mielestäsi olla järkevä ratkaisu. Voisiko hän kasvattaa lapsen yksin? Vai olisiko hyvä vaihtoehto asua omien vanhempien, lapsen isovanhempien kanssa? Olisiko avioliitto Erkin kanssa hyvä vaihtoehto lapsen kannalta? Onko kotimaassasi paljon yksinhuoltajaäitejä? Saavatko he tukea valtiolta? Luuletko, että heidän on helppo vai vaikea pärjätä yksin lapsen kanssa.

Tee oma dialogi

Keksi parin kanssa tai kirjoita itse dialogi, jossa käytät ilmauksia:

viikonloppuna
huomisaamuna (tai seuraavana aamuna)
tulla runoilijaksi
tuntea olonsa kurjaksi (minä tunnen oloni kurjaksi, sinä tunnet olosi kurjaksi jne.)
pitää (+ KETÄ) tyhmänä
pyytää (+ KETÄ) vaimokseen / miehekseen
tulla raskaaksi
olla raskaana
viimeksi
loppujen lopuksi

Kirjoita runo

Matkalla taloon, jonka osoite oli Huntutie 77, Maarit suunnitteli runoa morsiushunnusta, joka muuttuu suruhunnuksi. Maarit ei kirjoittanut runoa, mutta ehkä sinä voit kirjoittaa aiheesta runon tai pienen kertomuksen!

Kielioppi

Kappaleen kielioppiaiheita ovat ESSIIVI ja TRANSLATIIVI.

Tekstin essiivit ja translatiivit on kirjoitettu KAPITEELILLA.

1) Katso tekstin essiivi- ja translatiivisanoja. Mieti, miksi essiiviä tai translatiivia on käytetty. Onko niiden kanssa esimerkiksi sellainen verbi, jonka kanssa täytyy olla essiivi tai translatiivi?

2) Kirjoita ensimmäisen lauseen lihavoitu sana toiseen lauseeseen oikeassa muodossa (essiivissä tai translatiivissa).

 1. 1.Maarit oli loukkaantunut, koska isä palkkasi yksityisetsivän tutkimaan hänen asioitaan. Maarit tunsi itsensä…
 2. Maarit osti junalipun perjantaiksi. Hän lähti…
 3. Maarit aikoi olla Helsingissä kuukauden. Hän lähti Helsinkiin …
 4. Tänä keväänä Maaritilla oli ylioppilaskirjoitukset. Tänä keväänä hän kirjoitti…
 5. Maarit aikoi kirjoittaa runon morsiushunnusta, josta tulee suruhuntu. Hän aikoi kirjoittaa runon morsiushunnusta, joka muuttuu…
 6. Maarit kuuli, että ovi lukittiin. Hän ei päässyt pois huoneesta. Hän oli Erkin vankina. Erkki oli ottanut hänet…
 7. Huoneessa ei ollut pöytää eikä tuoleja. Siellä oli vain iso puulaatikko…ja pieniä puulaatikkoja…
 8. Maaritilla oli kurja olo. Hän tunsi olonsa…
 9. Erkki sanoi, ettei hän olisi uskonut, että Maarit on niin helppo saalis. Hän ei olisi uskonut Maaritia niin…
 10. Älä ajattele, että minä olen tyhmä. Älä pidä minua…
 11. Erkki halusi, että Maaritista tulee hänen vaimonsa. Hän halusi Maaritin…
 12. Maarit ajatteli, että Erkin vaimona hänestä tulee ilkeä ja nalkuttava akka. Hän ajatteli, että Erkin vaimona hän muuttuu…
 13. Maarit odotti lasta. Hän oli raskaana. Hän oli tullut…ennen Antin kuolemaa.
 14. Erkki ei voinut saada omaa lasta. Hän halusi ottaa Antin lapsen…